Краєзнавці відвідали Літературно-меморіальний музей Михайла Стельмаха на Батьківщині голови НСКУ Олександра Реєнта

Музей Стельмаха, Дяківці

Нещодавно Літературно-меморіальний музей Михайла Стельмаха у селі Дяківці на Вінничині відвідали член Президії НСКУ, декан факультету політології та права Національного педагогічного університету імені М.П.Драгоманова, доктор історичних наук, професор Б.І.Андрусишин та кандидат психологічних наук Л.Є.Андрусишина.

У 1949 році в цьому селі народився голова Національної спілки краєзнавців України, член-кореспондент НАН України, доктор історичних наук, професор Олександр Петрович Реєнт. Він пригадував, що у шкільні роки сюди не раз приїздив його видатний земляк – письменник Михайло Стельмах. Зустрічі письменника із учнями, безпосереднє спілкування залишило незабутнє враження на довгі роки, як і прочитані книги його авторства.

Цікаво, що одна із перших статей О.П.Реєнта, опублікована у далекому 1982 році в газеті “За педагогічні кадри”, присвячена саме рідній школі та постаті Михайла Стельмаха.

Реєнт О. Стельмахова школа: До 70-річчя з дня народження М.П.Стельмаха // За педагогічні кадри. 1982. №19–20.

Музей Стельмаха, ДяківціСьогодні в селі Дяківці функціонує Літературно-меморіальний музей М.П.Стельмаха, який очолює Голованюк Оксана Володимирівна.

Під час свого візиту до закладу вчені-краєзнавці Богдан Андрусишин та Лариса Андрусишина мали можливість ознайомитися із музейною виставкою книг О.П.Реєнта на історичну та краєзнавчу тематику.

Музей Стельмаха

Літературно-меморіальний музей Михайла Стельмаха був відкритий у 1989 року у спеціально побудованому приміщенні. Фактично комплекс має статус музею-бібліотеки, адже на першому поверсі розташовуються сільська бібліотека і читальний зал, а на другому – експозиційні зали і робочий кабінет письменника. В колекції представлені численні експонати, особисті речі Михайла Стельмаха, фотографії, документи, книги. Всього фонди музею налічують понад 600 предметів.

Музей Стельмаха, с. Дяківці

Під час екскурсії, яку проводила директорка Оксана Голованюк, почесні відвідувачі мали можливість зануритися в епоху коли жив і працював відомий український письменник.

Музей Стельмаха, село ДяківціЖителі Дяківців бережуть пам’ять про свого славетного земляка. У селі є названа на честь письменника вулиця, а в одному з дворів стоїть отча хата і стара дідівська клуня.

На згадку про візит до музею Богдан Іванович та Лариса Євгенівна залишили запис у книзі почесних відвідувачів.

Музей Стельмаха, с.Дяківці

One thought on “Краєзнавці відвідали Літературно-меморіальний музей Михайла Стельмаха на Батьківщині голови НСКУ Олександра Реєнта”

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *