Відбулося засідання Президії Національної спілки краєзнавців України (14 вересня 2021)

Президія НСКУ _14.09.202114 вересня 2021 року відбулося засідання Президії Національної спілки краєзнавців України у рамках якого було обговорено кілька важливих та поточних питань, презентовано низку ґрунтовних історико-краєзнавчих книг.

Насамперед про діяльність керівних органів НСКУ в умовах карантинних обмежень для проведення масових культурних заходів (осінь 2020 р. – літо 2021 р.) доповів голова Спілки, член-кореспондент НАН України Олександр Реєнт. 14.09.2021-Президія НСКУУ цей період Президія працювала у переважно дистанційному та онлайн-форматі, традиційному – у періоди послаблення карантину. Незважаючи на екстраординарні умови, вдалося пристосувати роботу до безпекових норм та забезпечити успішну реалізацію традиційних проектів (вручення краєзнавчих премій, проведення публічних заходів, видавництво літератури та ін.).

Президія-НСКУ_14.09.2021-1024x576Голова Спілки також проінформував про необхідність проведення засідання Правління НСКУ з метою підготовки до скликання чергового, VII-го, з’їзду, який запланований на початок 2022 р. Відтак регіональним організаціям, за словами О.П.Реєнта, необхідно забезпечити обрання делегатів.

Президія НСКУ-14.09Після цього присутні члени Президії НСКУ затвердили лауреатів Премії імені Героя України Михайла Сікорського 2021 р. Зокрема, було схвалено кандидатури за поданням від Київської, Черкаської та Івано-Франківської обласних організацій. Урочисте вручення нагород традиційно планується здійснити у рамках Сікорських читань у жовтні поточного року.

Президія НСКУ-В.А.СмолійЗаступниця голови НСКУ, докт. іст. наук Руслана Маньковська проінформувала про ініціативу щодо встановлення меморіальної дошки Герою України, академіку Петру Троньку в Києві на фасаді будівлі по вул. М.Грушевського, 4, де він упродовж багатьох років працював. Відповідна робота проводиться спільно із Інститутом історії України НАН України і перебуває на стадії підготовки необхідного пакету документів, зокрема планується розробка ескізу меморіальної дошки за допомоги фахівців Національної академії мистецтв України.

Президія НСКУ - 14.09.2021Вшануванню пам’яті академіка Петра Тронька присвячено також чергову конференцію в рамках Шостих краєзнавчих читань під назвою «Діяльність бібліотек у забезпеченні вивчення і популяризації історико-культурної спадщини регіонів: історія, сьогодення, перспективи». Її проведення заплановано на 4 листопада у Національній історичній бібліотеці України.

Президія НСКУ-14 вересняПро підготовку до публікації чергового випуску журналу «Краєзнавство» (№1-2 за 2021 р.) доповів перший заступник головного редактора, канд. іст. наук Олег Бажан. Він підкреслив, що найближчим часом планується подання до Міністерства освіти і науки України необхідних документів для включення журналу до категорії «Б» Переліку наукових фахових видань України.

Президія НСКУ-14.09.2021Відповідальний секретар НСКУ, канд. іст. наук Володимир Дмитрук виступив із приводу подання заявок на вступ нових членів та клопотань від регіональних осередків щодо відзначення краєзнавців нагородами Спілки. Члени Президії підтримали відповідні пропозиції, які надійшли від Вінницької, Івано-Франківської, Черкаської, Чернігівської та інших обласних організацій.

Президія НСКУ-ЄвангелієДалі робота Президії НСКУ концентрувалася навколо виступів запрошених гостей. Зокрема, про досвід видання «Пересопницького Євангеліє» розповіла директорка видавничого дому «АДЕФ-Україна», канд. іст. наук Алла Істоміна. Факсимільна копія цього національного надбання середини XVI ст. повністю відповідає оригіналу за розміром, вагою і тактильними характеристиками. На переконання доповідачки ця книга має бути у провідних бібліотеках та навчальних закладах України. Члени Президії НСКУ підтримали таку точку зору і були вражені рівнем майстерності факсимільного видання, яке саме по собі є сучасним шедевром книгодрукування, орієнтиром для відтворення інших визначних рукописних пам’яток України попередніх епох.

Президія НСКУ-АДЕФГолова НСКУ, член-кореспондент НАН України Олександр Реєнт окремо підкреслив, що Спілка започаткувала співпрацю із ВД «АДЕФ-Україна» для друку важливих краєзнавчих видань:

  • Основи краєзнавства. Підручник для студентів закладів вищої освіти (колектив авторів) (видання 2-ге, доповнене), К., 2021;
  • Реєнт О.П. Краєзнавство в Україні: історичні традиції і стратегія розвитку (видання 2-ге, доповнене), К., 2021;
  • Історичне краєзнавство (колектив авторів). Як написати науково-дослідницьку роботу: запитання та відповіді. К., 2021.

Президія НСКУ-О.П.РеєнтЦя робота знаходиться на завершальній стадії, вже отримано кілька перших примірників. Реалізація проекту стала можливою за підтримки членів керівних органів НСКУ та регіональних організацій. Під час виступу О.П.Реєнт перерахував прізвища усіх, хто долучився із посильною допомогою та подякував за підтримку.

Президія НСКУ-14.09.21Концепцію комплексної меморіалізації Бабиного Яру, розроблену робочою групою при Інституті історії України НАН України презентувала старша наукова співробітниця, канд. іст наук Тетяна Пастушенко. Вона детально розповіла про етапи підготовки документу, його основні положення, пропозиції щодо структури експозицій, першочергові кроки, які необхідно зробити вже зараз для формування цілісного меморіального простору.

Президія НСКУ-14.09.2021 р.Насамкінець, до пункту порядку денного «Різне» увійшло кілька коротких повідомлень, зокрема:

  • голови НСКУ, члена-кореспондента НАН України Олександра Реєнта про подання кандидатур на одержання державних стипендій видатним діячам науки, освіти, культури і мистецтва;
  • члена Президії НСКУ, докт. іст. наук Богдана Андрусишина – про візит до Літературно-меморіального музею Михайла Стельмаха на Вінниччині тощо.

Після цього відбулася презентація науково-популярного історико-краєзнавчого видання «Уклін Вам, Задубрівці» (Уклін Вам, Задубрівці: Історія села Задубрівці) за участі представників Івано-Франківської обласної організації НСКУ, Прикарпатського національного університету імені Василя Стефаника та місцевої влади (детальніше про це йтиметься в окремій новині).

Володимир Милько,
прес-секретар НСКУ

2 thoughts on “Відбулося засідання Президії Національної спілки краєзнавців України (14 вересня 2021)”

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *