Про підсумки роботи НСКУ в січні-липні 2017 р. (доповідь О.П.Реєнта на засіданні Правління Спілки 12.07.2017 р.)

DSC_0001Шановні колеги, сьогодні проводиться перше засідання новообраного Правління, присвячене 90-річчю журналу «Краєзнавство».

Після VI з’їзду НСКУ, який відбувся 23 січня 2017 р., було проведено два засідання Президії (16 лютого та 29 травня) та науково-краєзнавча експедиція, присвячена Всеукраїнському дню краєзнавства.

30 березня 2017 р. Міністерство юстиції України повідомило Національну спілку краєзнавців України про державну реєстрацію змін до відомостей про НСКУ, що містяться в Єдиному державному реєстрі юридичних осіб, фізичних осіб-підприємців та громадських формувань. Реєстрація стосувалася змін до складу керівних органів і до Статуту НСКУ.

За рішенням Державної податкової інспекції у Печерському районі Головного управління ДФС у м. Києві від 21 квітня 2017 р. НСКУ присвоєно ознаку неприбутковості та внесено до нового Реєстру неприбуткових установ та організацій.

Керівництвом НСКУ було підготовлено та надіслано листи до керівництва Верховної Ради України, Комітету з питань духовності та культури Верховної Ради України та Міністерства освіти і науки України щодо відзначення Всеукраїнського дня краєзнавства на державному рівні.

DSC_0041Підготовлено та надіслано листа до Міністра освіти і науки України щодо ліквідації у вищих навчальних закладах навчальних дисциплін історичного спрямування.

На засіданнях Президії:

– затверджено обов’язки членів Президії, склад комісій Правління, Положення про відзнаки НСКУ, ряд Положень в новій редакції про регіональні організації НСКУ;

– рекомендовано до видання навчальний посібник з історичного екскурсознавства «Екскурсії Ужгородом», Матеріали і документи VI з’їзду НСКУ, черговий випуск журналу “Краєзнавство” (№1/2 за 2017 р.), історико-краєзнавчий нарис «Суспільна та культурна діяльність родини Кочубеїв у с. Дубовичі (кінець ХVІІ – початок ХХ ст.)», збірники матеріалів Міжнародної науково-практичної конференції «Другі києвознавчі читання: історія та етнокультура» та XIV Всеукраїнської наукової історико-краєзнавчої конференції «Українське краєзнавство в соціокультурному просторі: історичні ретроспекції та виклики сучасності»;

– розглядалися також питання про проведення науково-краєзнавчих експедицій в 2017 р., про висунення членів НСКУ на відзначення державними нагородами, про Міжнародний фестиваль дитячо-молодіжної творчості «Балтійська хвиля», про премію Київського міського голови за особливі досягнення молоді в розбудові столиці України – міста-героя Києва, про співпрацю НСКУ з Українською академією історичних наук, про створення на базі Переяслав-Хмельницького державного педагогічного університету імені Григорія Сковороди Музею П. І. Холодного ? відомого українського державного та культурного діяча;

– прийнято до складу НСКУ нових членів і відзначено краєзнавців нагородами НСКУ.

29 травня 2017 р. відбулася науково-краєзнавча експедиція НСКУ “Козацька доба Переяславщини”. Програма заходу передбачала екскурсію до сіл Єрковці та Циблі Київської області, проведення у конференц-залі ДВНЗ «Переяслав-Хмельницький державний педагогічний університет ім. Г. Сковороди» виїзного засідання Президії НСКУ, відвідування місцевого Музею «Заповіту» Т. Г. Шевченка. Експедиція за участі представників керівних органів НСКУ, голів декількох регіональних організацій була приурочена Всеукраїнському дню краєзнавства (28 травня).

DSC_0026На всеукраїнських каналах відбулася низка радіо- та телепередач, присвячених популяризації краєзнавства, у яких взяли участь: голова НСКУ О.П.Реєнт, заступник голови НСКУ Р.В.Маньковська, член Президії НСКУ, перший заступник головного редактора журналу “Краєзнавство” О.Г.Бажан, відповідальний секретар НСКУ В.І.Дмитрук та ін.

За участі НСКУ було проведено низку наукових конференцій:
– 28 березня 2017 р. у залі засідань Інституту історії України НАН України відбулася Всеукраїнська науково-практична конференція “Актуальні проблеми історії ХІХ — початку ХХ ст. та особливості її викладання в середній школі“;
– 29 березня 2017 р. на історичному факультеті Київського національного університету імені Тараса Шевченка відбулася Міжнародна науково-практична конференція «Другі києвознавчі читання: історія та етнокультура», присвячена 100-річчю Української революції 1917–1921 рр.;
– 28–29 квітня 2017 р. в Одеському національному морському університеті відбулася VI Міжнародна наукова конференція “Південь України: етноісторичний, мовний, культурний та релігійний виміри”;
– 16 травня в приміщенні Інституту історії України НАН України відбулася Міжнародна наукова конференція “Микола Костомаров і Україна”.

Впродовж багатьох років НСКУ тісно співпрацює з Малою академією наук України. 18 травня 2017 р. у приміщенні Інституту історії України НАН України відбулось урочисте засідання Відділення історії Київської МАН.

Вийшов тираж підготовленого НСКУ та виданого на базі Харківського національного університету імені В.Н.Каразіна підручника для студентів вищих навчальних закладів “Основи краєзнавства“.

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *