Відбулося засідання Президії Національної спілки краєзнавців України (11 лютого 2021 р.)

Президія НСКУ-202111 лютого 2021 р. відбулося засідання Президії Національної спілки краєзнавців України.

Проведення заходу мало комбінований формат, адже частина учасників зібралася в центральному офісі НСКУ, а решта (насамперед представники регіональних організацій) долучилася із використанням НСКУ-Президіяонлайн-платформи Zoom.

На порядку денному стояло кілька поточних питань та обговорення планів роботи на 2021 р.

На початку засідання члени Президії НСКУ вшанували хвилиною мовчання пам’ять відомих краєзнавців, які нещодавно відійшли у вічність: лауреата Премії імені Дмитра Яворницького, члена Президії НСКУ в 1990–2012 рр. Михайла Іщенка, лауреата Премії імені Дмитра Яворницького Віталія Григор’єва та лауреата Премії імені академіка Петра Тронька, Почесного члена Всеукраїнської спілки краєзнавців Анатолія Ситника.

Робоча частина розпочалася із заслуховування та обговорення плану заходів НСКУ на 2021 р. За пропозицією голови Спілки, Президія НСКУ-1члена-кореспондента НАН України Олександра Реєнта члени Президії схвалили проведення кількох краєзнавчих конференцій, круглих столів та семінарів, експедицій тощо. Відповідну роботу буде узгоджено із Постановою Верховної Ради про відзначення пам’ятних дат і ювілеїв. Крім того, у 2021 р. передбачено проведення планових вручень кількох краєзнавчих премій (імені П.Тронька, М.Сікорського, Д.Яворницького) та відзначення 28 травня Всеукраїнського дня краєзнавства, що вже стало традицією.

Про підсумки проведених слухань у Комітеті Верховної Ради України з питань гуманітарної та інформаційної політики на тему “Державна підтримка творчих спілок в Україні: проблеми та шляхи їх вирішення” розповіла заступниця голови НСКУ, докторка історичних наук Руслана Маньковська. Вона ознайомила членів Президія НСКУ-2Президії НСКУ із підсумковими рішеннями та вказала на важливість проведення подібних заходів за участі органів державної влади. За її словами, слухання вкотре продемонстрували, що творчі спілки є помітним і дуже важливим культурно-просвітницьким явищем у державі. У підсумковому рішенні Комітету цілком справедливо зазначено, що саме творчі спілки “щороку організовують та проводять сотні культурно-мистецьких  заходів як всеукраїнського, так і регіонального рівнів в усіх областях нашої держави, здійснюють велику просвітницьку роботу серед усіх верств населення, проводять семінари, конференції, майстер-класи, засідання за круглим столом тощо. Спілчанська творча спільнота складає помітну частину тих, хто створює сучасний культурний простір України та забезпечує його інтеграцію у світовий контекст”.

Важливо, що учасники слухань, серед іншого, висловилися позитивно щодо необхідності підготовки звернення до Президента України із пропозицією щодо встановлення на державному рівні 28 травня Всеукраїнського дня краєзнавства.

НСКУ - ПрезидіяПід час обговорення цього питання заступник голови НСКУ, член-кореспондент НАПН України Олександр Удод підкреслив важливість реалізації на практиці прийнятих Комітетом з питань гуманітарної та інформаційної політики рішень і запропонував від імені усіх творчих спілок підготувати звернення до парламенту щодо проведення аналогічних слухань у Верховній Раді України.

Президія НСКУПід час подальшої роботи голова НСКУ Олександр Реєнт ознайомив членів Президії НСКУ із інформацією щодо призначення краєзнавцям державних стипендій як видатним діячам культури і мистецтва. За його пропозицією було схвалено кілька кандидатур від регіональних організацій для підготовки офіційних подань.

Про вступ нових членів та відзначення краєзнавців нагородами НСКУ доповів відповідальний секретар Спілки, кандидат історичних наук Володимир Дмитрук. Він зазначив, що відповідні подання і документи надійшли від Волинської, Донецької, Київської та Чернігівської обласних організацій. Серед іншого, було прийнято рішення про відзначення з нагоди Президія НСКУ--2021150-річчя від дня народження Лесі Українки працівників Колодяжненського літературно-меморіального музею Лесі Українки, Волинського національного університету імені Лесі Українки та Науково-дослідного інституту Лесі Українки у його складі.

Наприкінці засідання голова НСКУ Олександр Реєнт проінформував членів Президії про круглий стіл, присвячений 460-й річниці створення “Пересопницького Євангелія”, який на початку лютого відбувся в Університеті Григорія Сковороди в Переяславі, та презентував кілька нових видань:

Голова Спілки акцентував увагу на процесі оновлення редколегії журналу “Краєзнавство” з метою формального надання йому статусу наукового фахового видання України, що входить до категорії “Б”.

Президія НСКУ.2021Також Олександр Реєнт нагадав, що на початку наступного 2022 р. має відбутися черговий VII з’їзд Національної спілки краєзнавців України, тож у поточному році потрібно провести відповідну підготовчу роботу.

Насамкінець присутні привітали очільників кількох обласних організацій НСКУ із ювілеями, які вони нещодавно відсвяткували:  Хмельницької Лев Васильович Баженов, Волинської Геннадій Васильович Бондаренко, ЧернігівськоїОлександр Борисович Коваленко.

Володимир Милько,
прес-секретар НСКУ

Напишіть відгук

Ваша пошт@ не публікуватиметься. Обов’язкові поля позначені *